Verschil nudisme en naturisme

Wat is het verschil tussen nudisme en naturisme?

Op deze site gebruiken we veelvuldig de groepen nudisten en naturisten naast elkaar en daarmee ook de bijbehorende termen nudisme en naturisme. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen nudisme en naturisme, want vele mensen denken dat dit precies hetzelfde is. Dit is ten dele waar maar naturisme gaat veel verder dan nudisme.

Wat is nudisme
Nudisten vinden het prettig om naakt te zijn en trekken dus graag hun kleren uit. Dit kan binnenshuis plaatsvinden in de eigen omgeving, maar veel prettiger is het, om dit buitenshuis te doen. Dit kan samen zijn met andere mensen die dit ook prettig vinden.
Helaas in Nederland zijn er relatief niet zo heel veel dagen, dat het echt prettig is om volledig naakt rond te lopen. Maar er zijn ook nudistenverenigingen, waar je bijvoorbeeld gezamenlijk naakt gaat zwemmen en er worden vaak tal van andere activiteiten georganiseerd, waarbij je samen naakt kunt zijn.

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat mensen die alleen naar de naakt sauna gaan ook nudistische trekjes hebben. Ze tonen zich bloot en zien ook andere mensen die daar naakt recreëren. De stap bijvoorbeeld van een naakt sauna naar het naaktstrand is dan ook niet zo heel erg groot meer. Behalve misschien dat op een naaktstrand ook mensen voorbij lopen die wel gekleed zijn en dat kan als ongemakkelijk worden ervaren.

Wat is naturisme
Naturisten vinden het net als nudisten zeer prettig om naakt te recreëren. Dit kan op precies dezelfde plekken zijn, als waar de nudisten zijn. Op het gebied van naakt zijn is er niet zo veel verschil tussen nudisten en naturisten.
Maar naturisme is eigenlijk meer een soort lifestyle. Je zou ook kunnen zeggen dat nudisme een onderdeel vormt van naturisme, maar waarbij naturisme een stuk verder gaat dan nudisme.

Naturisten voelen zich vaak onderdeel van de natuur en respecteren de natuur op velerlei wijze.
Dit uit zich in respect naar zichzelf, de medemens, dieren, insecten en alles wat natuur te bieden heeft.
Het liefst zijn ze ook volledig naakt in de vrije natuur, waardoor ze zich veel meer verbonden voelen met deze natuur.

Niet zelden zijn naturisten ook vegetariërs, omdat het doden van dieren ter consumptie voor de mensen niet strookt met hun gedachten over respect voor de natuur. Sommige gaan nog een stukje verder hierin en zijn veganisten.
Een echte veganist gebruikt totaal geen dierlijke producten.
Vlees, eieren, honing, zuivel of andersoortige producten waar dieren in verwerkt zitten of aan te pas komen, laten zij links liggen. Dit geldt niet alleen voor eten, maar ook voor kleding, verzorgingsproducten of andere materialen en producten waar dierlijke producten inzitten of dieren zijn voor gebuikt of misbruikt.

Overigens is het zeker niet zo dat een naturist, automatisch vegetariër of veganist is. En omgekeerd is het al helemaal niet zo dat vegetariërs of veganisten daardoor ook vaak naturisten zijn. In principe hebben die twee niets met elkaar te maken, maar het percentage vegetariërs en veganisten onder naturisten is wel beduidend hoger dan onder niet-naturisten.
Voor een naturist is respect voor de natuur in al zijn vormen, hoe dan ook zeer belangrijk en dat uit zich daarom ook vaker in een tegenstander zijn van het doden of gebruiken van dieren.

Tot slot willen we erop wijzen dat zowel voor nudisme als naturisme geldt dat dit niets met seks te maken heeft. Dat zij graag naakt zijn en het eventueel prettig vinden naakte mensen om zich heen te zien, staat geheel los van erotische activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *